2008-04-03

Pasitinkame 59 NATO gimtadienį

Mielieji bendraminčiai,

sveikinu visus su balandžio 4-ąja - NATO įsisteigimo diena! 1949 m. balandžio 4 d. dvylikos valstybių atstovai Vašingtone (JAV) pasirašė Atlanto sutartį, kuria ir buvo įkurta ši karinė (gynybinė) - politinė organizacija.
Visai neseniai - 2004 m. kovo 29 d. ir Lietuva tapo šios organizacijos pilnateise nare, šiuo metu NATO priklauso 26 valstybės. Sveikiname vakar į klubą pakviestas Kroatiją ir Albaniją, kurios greitu metu padidins valstybių skaičių iki 28.
Taigi, Lietuva per savo tūkstantmečio istoriją jau ketverius metus pragyveno saugiausią laikotarpį. Linkime tą laikotarpį pratęsti kiek galima ilgiau.
Šiuo metu (2008 m. balandžio 3-4 dienomis) Bukarešte (Rumunija) vyksta NATO Summit'as (viršūnių susitikimas), kur su pasaulio galingaisiais ir mūsų valstybės vadovas V.Adamkus priims sprendimus, kurie bus įrašyti į NATO istoriją.
Paraleliai minėtam Summitui vyksta dar du renginiai: vienas - Jaunųjų Atlantiečių Susitikimas,ten pat - Bukarešte, o kitas - Vilniuje, kur Lietuvos moksleiviai simuliuoja Šiaurės Atlanto Tarybą. Reikia pažymėti, kad šiuose renginiuose dalyvauja ne tik oficialūs Lietuvos atstovai, bet ir nevyriausybinės organizacijos - Atlanto sutarties Lietuvos bendrijos (LATA) atstovai. Bukarešte vykstančiame NATO Tarybos susitikime Lietuvą atstovauja: A.Skaistys (Lietuvos užsienio reikalų ministras), G.Skaistė (Nuolatinė Lietuvos atstovė prie NATO) ir K.Maslauskaitė (Karinis Lietuvos patarėjas NATO). Čia bus sprendžiami energetinio saugumo klausimai 2012 metų perspektyvoje. Lietuvoje gi, moksleiviai spręs priimti į NATO Ukrainą ir Gruziją, ar ne.
Rezultatai bus jau po kelių dienų, apie juos dar parašysime.

Komentarų nėra: