2008-04-21

Audrius Skaistys VSAT Vilniaus rinktinėje


Saulėtą ir šiltą balandžio 15-tosios rytą grupė šaulių rinkosi Vilniuje prie M.K.Čiurlionio menų gimnazijos. Praeiviai galėjo pagalvoti, kad jie ruošiasi paminėti būtent tą dieną švenčiamą Kultūros dieną, bet šiuo atveju tikslas buvo kitas. Vilniaus apskrities Karaliaus Mindaugo šaulių 10 rinktinės III kuopos valdybos nario Almanto Laučiaus iniciatyva buvo surengta šios kuopos valdybos narių ir VII kuopos vadovybės pažintinis vizitas į Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Vilniaus rinktinę. Šio vizito tikslas – atnaujinti ir sustiprinti šaulių ir pasieniečių bendradarbiavimą. Pagal iš anksto suderintą sąrašą išvykoje į VSAT rinktinę dalyvavo III kuopos vadovybė ir instruktoriai: Audrius Skaistys, Almantas Laučius, Augustas Žukauskas, Ramūnas Viederis, Mindaugas Jonas Laučius ir Karolis Januška, taip pat dalyvavo VII kuopos vadė Sandra Česnulevičiūtė ir jos pavaduotojas Vytautas Rygertas. Šaulius į kelionę išlydėjo III kuopos vadas Mindaugas A. Balčiauskas.
VSAT Vilniaus rinktinė jau 1,5 metų įsikūrusi Mickūnuose, Vilniaus rajone. Į rinktinę vykome 3 ekipažais. Kadangi oro sąlygos buvo puikios tai 12 km už Vilniaus įsikūrusią Rinktinę pasiekėme numatytu laiku. Įvažiavus į VSAT Vilniaus rinktinės teritoriją mus pasitiko Rinktinės štabo viršininkas plk. ltn. Rimantas Karpavičius ir šios rinktinės Ryšių su visuomene specialistas Juozas Baužys. Jų lydimi pasiekėme susirinkimų patalpą, kur virš valandos buvo intensyviai pristatoma rinktinės struktūra, veikla, vėliau sekė klausimų – atsakymų laikotarpis, apsikeitimas dominančia informacija, buvome veišinami arbata ir kava.

Po pristatymo buvo demonstruojamos svarbiausios patalpos: budėtojų dalis, sulaikymo kamera, ginklinė, visus nustebino pasakojimas ir demonstravimas naujausios kompiuterinės įrangos, kuri naudojama bendrai Šengeno šalims priklausančių valstybių informacinei sistemai. Vėliau ginklinėje Specialios paskirties būrio vadas mjr. Dainius Dautartas demontravo pasieniečių naudojamą specialiąją techniką, ginkluotę, aiškino jos technines charakteristikas, panaudojimo sąlygas ir net papasakojo praktinio panaudojimo atvejus.
Išėjusius iš ginklinės pasitiko Vilniaus rinktinės vadas plk. Vytautas Išganaitis, kuris klausinėjo šaulių apie jų įspūdžius, pats atsakinėjo į šaulius dominančius klausimus bei vėliau pakvietė įsiamžinti bendroje nuotraukoje prie įėjimo į Rinktinę.
Vėliau šaulių delegacijai buvo aprodytas Kinologijos centras, kur šalia juos prižiūrinčių pareigūnų treniruojasi ir darbuojasi 29 tarnybiniai šunys. Šie keturkojai pasieniečių pagalbininkai pademonstravo savo gebėjimus ieškant narkotinių medžiagų, klusnaus elgesio pagal nustatytas komandas bei „pažeidėjų“ sulaikymo srityse. Ši dalis ypač patiko šauliams iš kurių vienam - V. Rygertui - teko savo kailiu pajausti tarnybinių šunų jėgą, kai jis imitavo „pažeidėją“, tai net du kartus skirtingų šunų buvo „sulaikytas“ pagal nustatytas komandas ir procedūras.
Dar vėliau šaulių laukė pažintis su moderniausia Lietuvoje atvira šaudykla, kuri priklauso būtent VSAT Vilniaus rinktinei. Šaudyklos viršininkas kpt. Andrejus Laptėvas ne tik papasakojo apie šaudyklą ir joje asamą įrangą, bet ir leido šauliams „pasireikšti“ šaudant iš jo tarnybinio ginklo „Glock 17“. Šaudymo rezultatai buvo vidutiniškai geri, o tai parodė, kad būtina daugiau laiko skirti šaudybai.
VSAT pareigūnai susitikimo metu dar papasakojo, kaip įgyti pasieniečio profesiją Pasieniečių mokykloje Medininkuose. Pakvietė į atvirų durų dienas šioje mokykloje 2008 metų balandžio 26 d. 11.00 ir gegužės 10 d. 11.00 val.

Po šio susitikimo buvo aptartos būsimo bendradarbiavimo kryptys: bendri mokymai ir pratybos, jaunųjų šaulių supažindinimas su pasieniečių veikla ir šios garbingos profesijos pasirinkimo galimybėmis.

Įspūdžiais apie išvyką į VSAT Vilniaus rinktinę pasidalino Audrius Skaistys.

Komentarų nėra: